Paracheer

Ontdek een nieuwe sport
Ontdek nieuwe mensen
Ontdek nieuwe kansen

Samen zorgen we op een sportieve manier voor meer inclusie!

Ontdek Paracheer - Een Nieuwe Discipline

Dit spannende initiatief is geboren uit de visie van twee toegewijde atleten en coaches van Aira United.

In samenwerking met andere organisaties die zich inzetten voor inclusieve sporten organiseren we workshops Paracheer. Ons doel is om deze prachtige discipline toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of beperkingen.

Als je geïnteresseerd bent in het organiseren van een Paracheer-workshop in samenwerking met ons, staan we altijd open voor gesprekken. We zijn toegewijd aan het promoten van inclusie en het delen van de vreugde van Paracheer met een breder publiek. Samen kunnen we meer mogelijk maken.

Eerdere Workshops: In het vorige seizoen hebben we met trots onze eerste Paracheer-workshop georganiseerd. Het was een belangrijke mijlpaal in onze reis naar inclusie en diversiteit in de sportwereld. We kijken ernaar uit om deze inspanningen voort te zetten en meer mensen te betrekken bij Paracheer.

Blijf op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in Paracheer door onze website en sociale media-kanalen te volgen. Samen kunnen we deze opwindende discipline omarmen en toegankelijk maken voor iedereen. Als je geïnteresseerd bent in het deelnemen aan onze workshops of samenwerken, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via paracheer@belgiancheer.be. Samen kunnen we grenzen doorbreken en de kracht van Paracheer ontdekken.

Hoe verloopt een Paracheer-workshop?

Onze Paracheer-workshops zijn ontworpen om een leerzame en leuke ervaring te bieden. Dit is wat je kunt verwachten:

  1. Kennismaking en opwarming: We beginnen elke workshop met een korte kennismaking. Vervolgens gaan we direct van start met een opwarmingssessie. Het is van cruciaal belang dat ons lichaam goed is voorbereid op lichaamsbeweging om blessures te voorkomen en een veilige workshop te garanderen.

  2. Basics van Cheerleading: Jumps en Motions: We duiken in de basisprincipes van cheerleading, waarbij we de aandacht richten op jumps (sprongen) en motions (bewegingen). Dit vormt de basis van Paracheer en geeft atleten een goed startpunt.

  3. Stunts - de kern van de workshop: Het hart van onze workshop ligt bij de stunts. We beginnen met het uitleggen van de basistechnieken en ondersteunen dit met regelmatige demonstraties om ervoor te zorgen dat alles duidelijk is. Vervolgens gaan de atleten zelf aan de slag, waarbij ze de stunts oefenen en samenwerken. We streven ernaar om de stunts af te sluiten met een korte show, waarin atleten kunnen laten zien wat ze hebben geleerd.

  4. Afsluiting met stretching: Aan het einde van de workshop nemen we even de tijd om te stretchen. Deze cooldown-fase is essentieel voor het bevorderen van flexibiliteit en het verminderen van spierspanning na de intensieve stunts.

Onze workshop-opzet is niet alleen gericht op het aanleren van nieuwe vaardigheden, maar ook op het creëren van een leuke en gedenkwaardige ervaring voor alle deelnemers. We geloven in het bevorderen van inclusie en het delen van de opwinding van Paracheer met iedereen.

Verschillende disciplines in Paracheer

  1. Paracheer Discipline: Adaptive Abilities

    • In de Adaptive Abilities-categorie binnen Paracheer zijn atleten met diverse beperkingen welkom, waaronder fysieke, intellectuele, en sensorische beperkingen, evenals atleten zonder beperkingen.
    • Nationale wedstrijden vereisen doorgaans dat tussen 1% en 99% van de atleten in een Paracheerteam een beperking heeft. Voor internationale wedstrijden kunnen de vereisten variëren, afhankelijk van de IPC-richtlijnen.
    • De Adaptive Abilities-categorie is verder onderverdeeld in verschillende niveaus, zoals Beginner, Novice, Intermediate, Median en Advanced.
  2. Paracheer Discipline: Special Olympics

    • Special Olympics betreft atleten met een intellectuele beperking. Er zijn twee soorten teams: 'traditional teams,' waar alle teamleden een intellectuele beperking hebben, en 'Unified teams,' waar minstens 50% van de atleten een intellectuele beperking heeft.
    • Om in deze categorie te concurreren, moeten atleten hun intellectuele beperking gediagnosticeerd hebben voor de leeftijd van 18 jaar en een IQ van 70/75 of lager hebben. Alle atleten met een beperking moeten een aanvraag indienen bij het 'Special Olympic Program.'
  3. Paracheer Discipline: Special Abilities

    • Special Abilities is ook gericht op atleten met een intellectuele beperking. Het is verdeeld in twee soorten teams: 'traditional teams' (waar alle teamleden een intellectuele beperking hebben) en 'Unified teams,' waar 1% tot 99% van de atleten al dan niet een intellectuele beperking heeft.

Voor verdere informatie over de IPC-richtlijnen en Paralympische categorieën, kun je verwijzen naar de IPC Classification-website.

Deze disciplines binnen Paracheer bieden atleten met verschillende soorten beperkingen de kans om deel te nemen aan cheerleading op basis van hun niveau en situatie. Het benadrukt inclusie en gelijke kansen voor alle deelnemers, ongeacht hun beperkingen.

Ons doel is om meer inclusie in sport en specifiek in Cheer te brengen. Cheer is momenteel een zeer opkomende sport in België. We willen de mensen duidelijk maken wat dit juist inhoud en de vooroordelen laten verdwijnen. Terwijl willen we toegankelijk zijn voor iedereen, wie je bent, hoe je er uitziet, iedereen is welkom.

Als we mogen spreken van dromen, is onze grote droom om een ParaCheerteam op te richten om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap cheerleading. We startte deze droom door verschillende workshops te geven om zo heel België kennis te laten maken met ParaCheer. Om vervolgens een Team op te starten waar we dan graag samen mee alles ontdekken. Op deze manier kunnen we rustig opbouwen en hopelijk hun klaarstomen voor showmomenten en wedstrijden. Het klinken misschien grote en verre dromen, maar we hebben veel ambitie en goesting en we willen alles aan doen om jongeren te motiveren en kansen te geven die ze verdienen

Aline en Serena